Cupe, Campionate si Ligi Online  RO 
Ai uitat parola?    Înscrie-te acum!
Cupe si campionate de Yahoo Backgammon
Yahoo Backgammon

Jocul de Table este un joc simplu cu cateva elemente strategice foarte importante. Nu dureaza mult pana inveti sa joci, desi situatii obscure pot aparea caz in care trebui sa interpretezi atent regulile. Durata unui joc este de scurta asa ca de obicei se joaca partide, de exemplu de la una la cinci linii.

Jucatorii incearca sa isi duca toate piesele peste piesele oponentilor. Asta poate fi dificil pentru ca piesele sunt imprastiate la inceput si pot fi blocate sau capturate de piesele oponentului.

Fiecare parte a plansetei este impartita in 12 spatii adiacente, de asemenea numite si puncte, si de obicei sunt reprezentate prin triunghiuri lungi de culori alternative (fara un sens anume). Punctele sunt numerotate de la 1 la 24, piesele mutandu-se intotdeauna de la numarul cel mai mare catre cel mai mic. Cei doi jucatori isi muta piesele in directii opuse, astfel ca punctul 1 pentru un jucator este 24 pentru celalalt. Notati ca planseta poate fi rotita orizontal, cu pozitii de start rotate de asemenea, dar fara schimbari in mecanismul jocului. Cele doua orientari sunt comune in mod egal iar jocurile de planseta sunt create astfel incat sa poata fi jucate in ambele sensuri.

Punctele unu la sase, unde jucatorul trebuie sa isi aduca piesele, sunt numite baza sau casa. Un jucator nu poate "lua piesele" daca nu sunt toate in casa. Punctele sapte la doisprezece sunt numite planseta exterioara, punctele 13 la 18 sunt planseta exterioara a oponentului si punctele 19 la 24 sunt casa sau baza oponentului.

La inceputul jocului, fiecare jucator arunca zarurile. Cel care a dat zarul mai mare incepe jocul, prima lui mutare fiind facuta pe baza numerelor de pe zarurile deja aruncate. In cazul in care scorul este egal, jucatorii arunca zarurile din nou. Jucatorii alterneaza cu randul si arunca zarurile la inceputul fiecarei runde, dupa prima.

Dupa aruncarea zarurilor, un jucator trebuie, daca poate, sa isi mute piesele un numar de puncte similar cu cele de pe zaruri. Zarurile pot fi jucate in orice ordine.

Daca un jucator nu are nici o mutare legala dupa aruncarea zarurilor, pentru ca toate punctele catre care ar putea muta sunt ocupate de doua sau mai multe din piesele oponentului, ii este anulat randul. Totusi, un jucator trebuie sa joace amandoua zarurile, daca este posibil. Daca are doar o singura mutare posibila, el va face acea mutare si apoi va renunta la celalalt zar. (Daca are o singura mutare, pentru oricare din zaruri, dar nu pentru amandoua, va trebui sa mute numarul mai mare).

Daca un jucator arunca acelasi numar pe zaruri (dubla) va muta pentru fiecare zar de doua ori. De exemplu, daca zarurile arata 5-5, el isi va face patru mutari de cate 5. Ca si inainte, o piesa poate fi mutata de mai multe ori, atata timp cat sunt mutari diferite.

O piesa poate fi mutata la un punct liber sau ocupat de piesele sale. De asemenea, poate fi mutata peste o piesa oponenta in cazul in care aceasta este "descoperita" (singura). In acest caz, piesa oponenta va fi mutata in mijlocul tablei (pe bara). O piesa nu poate fi mutata intr-un punct ocupat de doua sau mai multe din piesele oponentului. Prin urmare, un punct nu este niciodata ocupat de piesele ambilor jucatori.

Piesele de pe bara reintra in joc in casa oponentului. Un zar de 1 permite piesei sa intre in cel de-al 24-lea punct, un zar de 2 in punctul 23, etc. Un jucator cu una sau mai multe piese pe bara nu poate muta alte piese pana cand cele de pe bara nu au fost introduse in casa oponentului.

Cand toate piesele unui jucator sunt in casa lui, el le poate muta de pe tabla afara sau in casa. Un zar de 1 poate fi utilizat pentru a scoate din casa o piesa de pe pozitia 1, un zar de 2 - o piesa din punctul 2, etc. Un numar nu poate fi utilizat pentru a scoate din casa piese de pe un punct mai mic decat daca nu sunt piese la puncte mai inalte. De exemplu, un 4 poate fi utilizat sa scoti din casa piese de la punctul 3 numai daca nu sunt piese la punctele 4-,5-, si 6-.

O piesa scoasa din casa de pe un punct mai mic decat numarul zarului se considera tot un "zar plin". De exemplu, sa presupunem ca un jucator are doar o piesa la punctul 2 si altele 2 la punctul 1. La un zar de 1-2 el poate muta piesa de pe pozitia 2 la pozitia 1 (utilizand zarul de 1) si apoi sa scoata din casa o piesa de la punctul 1 (utilizand zarul de 2). Nu i se cere sa scoata obligatoriu piesa de pe pozitia 2.

Daca un jucator nu a scos afara nici una din piesele sale iar oponentul le-a scos deja pe toate, se numeste "martz" (un joc normal este o "linie")si se calculeaza ca doua linii. Daca un jucator nu a scos din casa nici o piesa si inca mai are piese pe bara sau in casa oponentului iar oponentul sau le-a scos deja pe toate 15, a pierdut "o tabla" socotita de 3 ori valoarea unei linii. Cateodata, se face distinctie intre piesele aflate in casa oponentului (tripla valoare) si atunci cand sunt pe bara (de 4 ori valoarea unei linii).

Regula Jacoby: Linia si "martz"-ul sunt socotite ca un singur joc daca nici unul dintre jucatori nu a oferit dublarea in timpul jocului. Aceasta regula accelereaza jocul, eliminand situatii in care jucatorii evita dublarea astfel incat sa poata juca de linie. Regula lui Jacoby este utilizata in principal in jocurile pe bani.

Regula Crawford: Jucand un meci punct-n iar oponentul tau are avantaj, daca el ajunge in punctul n-1, conform regulii lui Crawford, nu ai voie sa dublezi miza in jocul urmator.

Regula olandeza: In jocurile post-Crawford jucatorul codas poate dubla numai dupa ce ambele parti au aruncat zarurile de doua ori. Astfel, se mareste valoarea caderii libere pentru lider. Regula olandeza este rar utilizata.

Clasament General Yahoo Backgammon

Cupe

Propuse: 0
În înscrieri: 0
În desfăşurare: 0
Finalizate: 950

21.381 meciuri
Meciuri amatori

niciun jucător online
pentru Yahoo Backgammon
Campionate

Propuse: 0
În înscrieri: 0
În desfăşurare: 0
Finalizate: 111

2.605 meciuri
Ligi

În desfăşurare: 0
Finalizate: 12

542 meciuri
Joacă acum Intră în joc
#Top 10 jucătoriCSL
1    cata55dq 1500
2    1500
3    JVC 1500
4    addyy 1500
5    cristi4n 1500
6    andreiu16 1500
7    Mihai 1500
8    clau4ever 1500
9    Marius 1498
10    imsavur 1497
Vezi tot clasamentul Yahoo Backgammon

 
 

Ligile Competitii.ro

Etapa curentă se va termina în:
 zile  ore  minute  secunde
Ligi în desfășurare:
Sezonul 23 Competitii.ro va începe pe data de 1 iulie
(mai sunt 3 luni şi 8 zile)
Concurs!                                               Vezi toate ligile

Top 10 jucători i

1. KzK-Bebeto7 1680
2. bobos 1652
3. fusion0 1627
4. Berdych_2018 1584
5. ovidiu566 1583
6. Nelleu 1577
7. Thanos96 1574
8. alexman 1567
9. Daniel 1558
10. Marius 1556
Clasament general

Cei mai noi jucători

Botosani
Turnu Magurele
Constanta
Bucureşti
Iasi
Vaslui
Iasi
Cristesti
Targu Mures
Bucureşti
Înscrie-te acum!

Cele mai tari meciuri recente i

1. 2 - 1
2. 5 - 6
3. 7 - 9
4. 6 - 4
5. 1 - 1
6. 3 - 1
7. 0 - 1
8. 0 - 2
9. 1 - 0
10. 0 - 2
Competiţiile mele