Cupe, Campionate si Ligi Online  RO 
Ai uitat parola?    Înscrie-te acum!
Conversaţii
Propune o temă de discuţie
Spune unui prieten
GabiA (29.12.2017)  429 vizualizari  0 răspunsuri

George Weah, Balonul de Aur 1995, a devenit presedintele Liberiei!

Fostul mare jucator al lui Monaco, PSG si AC Milan, George Weah, si-a realizat visul dupa retragerea din fotbal si a devenit joi presedintele Liberiei, o tara macinata de un lung razboi civil. In varsta de 51 de ani, fostul atacant a castigat turul doi al alegerilor cu 61,5% din voturi in fata adversarului sau, vicepresedintele Joseph Boakai.

Singurul african care a castigat Balonul de Aur, in 1995, Weah a absentat din tara pe timpul razboiului civil care a cauzat 250.000 de morti intre 1989 si 2003. Intrat in politica la finalul conflictului armat, el a pierdut in turul doi al alegerilor din 2005 in fata contracandidatei Ellen Johnson Sirleaf, prima femeie aleasa sef de stat intr-o tara din Africa, apoi si la alegerile din 2011, cand a candidat pentru postul de vicepresedinte.

Mitinguri spontane au izbucnit în capitala Liberiei, Monrovia, un "fief" electoral al lui Weah, dupa anuntul Comisiei Electorale. Suporterii fostului fotbalist au dansat, au bătut in tobe și au cântat "Olé, olé, olé" în afara birourilor comisiei electorale, în urma citirii rezultatelor.

Weah, un erou național sportiv, a depășit prima rundă de vot în octombrie cu 38,4%, dar nu a reușit să câștige cele 50% necesare pentru a evita un al doilea tur de scrutin. Boakai a ajuns pe locul doi cu 28,8%.

A doua runda a alegerilor a fost amânata de două ori, după ce mai multe partide și-au dus acuzațiile de fraudare a alegerilor pana la instanța supremă, însă în cele din urmă alegerile au avut loc cu o prezență destul de scăzută pe 26 decembrie.

Weah, 51 de ani, este singurul african care a fost desemnat jucătorul mondial al FIFA (s-a intamplat in 1995) si singurul african care a câștigat titlul de cel mai bun jucător in competitia Ballon d'Or pentru Europa. În acel an, Nelson Mandela l-a numit "mândria Africii".

Weah a jucat pentru Paris Saint-Germain și AC Milan în anii 1990, înainte de a se muta în Anglia la sfârșitul carierei sale la Chelsea și Manchester City.

El este deja o sursa de inspiratie pentru generații de africani: a crescut în Clara Town, o suburbie a Monroviei, și a jucat fotbal peste râu în West Point, cea mai mare așezare din Liberia, unde are si acum o baza foarte mare de simpatizanti. Mulți îl văd pe președintele Weah un exemplu graitor pentru cum poti deveni celebru si bogat desi provii dintr-o familie saraca, prin munca multa si seriozitate, este o poveste care dă speranță maselor de saraci din Liberia.

"Știu că prin el putem obține o Liberie mai bună", spune Domah Johnson, un susținător al partidului său, Congresul pentru schimbare democratică, inetrvievat de ziarul britanic The Guardian. "George le va da mai multa putere si demnitate tinerilor si femeilor și va dezvolta țara".

Sackie Benson, un proprietar de magazin din centrul Monroviei, sustine ca "George Weah se va descurca bine cand va lua puterea", a spus el. "Lucrurile se vor schimba: se vor construi drumuri și școlile noastre vor fi mai bune".

Drumul lui Weah la președinție a fost lung. El a pierdut din cauza lui Sirleaf, prima femeie aleasă în Africa în 2005, iar apoi, în calitate de mana dreapta al lui William Tubman, a pierdut din nou în 2011.

Dar chiar dacă i-a luat 12 ani, câștigarea președinției este doar începutul celui mai dificil meci al carierei lui Weah.

Se estimează că 250 000 de persoane au murit în timpul a două războaie civile între 1989-2003. Mai recent, Liberia a suferit o epidemie devastatoare de Ebola. Țara este extrem de săracă: mai mult de 80% din persoane trăiesc cu mai puțin de 1,25 USD pe zi, iar sute de mii de copii nu mai au școală.

Nu toată lumea este convinsă că Weah este omul pentru slujbă. Kawolo Suah, un rezident din Monrovia, a spus că Weah ar avea grijă doar de susținătorii săi și că l-ar fi îndreptat împotriva poporului liberian. "Prevăd greutăți economice, totusi țara nu va ajunge iar la război", a spus el. "Dar Weah va fi o dezamăgire și așteptările suporterilor lui nu vor fi îndeplinite".

Mana dreapta a lui Weah este Jewel Howard-Taylor, fosta soție a fostului președinte Charles Taylor, care execută o sentință de 50 de ani pentru crime de război într-o închisoare din Durham, în Marea Britanie. Howard-Taylor este un senator respectat și puternic, dar legăturile sale cu fostul său soț, inclusiv promisiunea ei din acest an de a readuce in atentie teme ale partidului fostului său sot, au provocat multe critici.

Boakai este adjunct al lui Sirleaf, dar o parte din vina pentru eșecul său a fost atribuită refuzului acesteia de a-și susține candidatura sau campania în numele actualului presedinte. Sirleaf a preferat sa nu se pronunte cand a fost intrebata pe cine voia să o succeadă.

Vorbind anterior la un post de radio liberian, Boakai a explicat ca tensionarea relatiei cu actualul presedinte o poarta faptul ca a fost deseori asociat de presa cu Varney Sherman, un avocat și politician de top, care a fost arestat anul trecut pentru un presupus scandal de mită.

"Bunica președintele" (Sirleaf are 79 de ani) a fost apreciata in Liberia pentru meritele sale in păstrarea păcii după războaiele civile, însă președinția sa a fost afectată de acuzațiile de nepotism și corupție.

Sirleaf a declarat ieri că a înființat o echipă "pentru gestionarea corectă și transferul ordonat al puterii executive de la un președinte ales în mod democratic la altul", adăugând că echipa include mai mulți miniștri. Weah ar urma sa devina presedinte luna viitoare.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a salutat "derularea pașnica" a votului, lăudând "guvernul, partidele politice și poporul Liberiei pentru alegerile organizate". Procesul electoral din acest an inseamna prima trecere democratica a puterii in Liberia dupa 1944.
George Weah, Balonul de Aur 1995, a devenit presedintele Liberiei!
Răspunde
Răspunsul meu
Click aici pentru a te autentifica
Discuţii similare:
Balonul de Aur 2010: Lionel Messi
 
E George Florescu fotbalist?
 
MM Stoica - presedinte la Vaslui
 
Un desen animat !
 
Gica Popescu presedinte al FRF?
 
Messi, Ronaldo sau Neymar?
 
Cristiano Ronaldo a cîştigat "Balonul de Aur"
 
Dosarul transferurilor: George Copos, condamnat la 5 ani de inchisoare. Borcea - 7 ani, Giovani...
 
Emeric Ienei este noul preşedinte al Stelei